Sean Ono Lennons yndlingsalbum er et soundtrack med en meget bevægende historie

Scroll down to content

Da John Lennon døde sad der stadig et VHS bånd i videomaskinen. Han havde set den franske film ‘La Planète Sauvage’ sammen med sin søn Sean [det danske Wikipedia-opslag trænger til opdatering, red.] flere gange. Den unge Sean lod båndet sidde i maskinen og blev ved med at se filmen efter faderens død. Filmens soundtrack er komponeret af Alain Goraguer. I dag er det Seans favorit LP. Og han kender en hel del til musik, så han ved hvad han taler om. Han lyttede til faderens jukebox som barn, voksede op i musikmiljøet og er i dag en anerkendt sanger, sangskriver og producer. Han har seneste produceret de nyeste albums med Moonlandingz og The Black Lips. Han har også netop genudsendt en række af moderen Yoko Onos banebrydende albums på vinyl.

Soundtracket er genudsendt på vinyl (den blå vinyl er udsolgt, men man kan stadig købe den sorte vinyl). Her er pressematerialet fra genudgivelsen:

Animated sci-fi masterpiece La Planète Sauvage (a.k.a. Fantastic Planet), winner at Cannes Film Festival in 1973, is a bizarre and beautiful film. Towering blue-skinned figures, tiny humanoids in the midst of revolt, and drug-induced Tantric sex transport viewers to a truly magical setting.

Composer Alain Goraguer creates an equally hypnotic score from a palette of effects-laden guitars, flutes, Fender Rhodes and strings. While the lush arrangements are reminiscent of Goraguer’s collaborations with Serge Gainsbourg in the 1960s, space-age synth flourishes suggest a more psychedelic era. Moody vignettes flow together in tense, slow-paced funk rhythms and Baroque textures.

It comes as no surprise that La Planète Sauvage has been cited as an influence on contemporary artists such as French duo Air and American hip-hop producers J Dilla and Madlib. Gorgeous, interplanetary soundscapes resemble the surreal meeting point between Pink Floyd’s Obscured by Clouds and Broadcast’s Future Crayon.

Lyt til albummet her:

Se trailer for filmen her:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: