Til lykke med de 75, Hayao Miyazaki!

Scroll down to content

20140218-hm-x1800-1392762172 (2)

Hayao Miyazaki (宮崎駿, Miyazaki Hayao, 5. januar 1941-) er en japansk filminstruktør, animator og tegneserieskaber. Han begyndte at arbejde med tegnefilm i 1963 og har siden været med til at lave mange film. Han leder i dag tegnefilmstudiet Studio Ghibli og er en af de største indenfor tegnefilm. Han står bag adskillige store animeproduktioner, deriblandt Min Nabo Totoro (1988), Princess Mononoke (1997) og den Oscarbelønnede Chihiro og heksene (2001). Hans nyeste film “Når Vinden Rejser Sig” udkom i 2013, og han påstår det er hans sidste.

Mange af Miyazakis film handler om menneskets forhold til natur og teknologi og konflikten mellem ambitioner og grådighed. I modsætning til Disney-tegnefilm, er figurerne ofte ikke ensidigt gode eller onde, men har sammensatte personligheder. Andre træk ved hans film er kvindelige hovedpersoner, komplicerede maskiner og flyvende maskiner.

Miyazaki blev født som nummer 2 af 4 brødre. Han blev født i bydelen Akebono-cho i Tokyos Bunkyö-ku distrikt. Under 2. verdenskrig var Miyazakis far direktør for et firma, der lavede dele til jagerfly, og Miyazaki menes at have arvet sin fars interesse for luftfart. Miyazakis mor var en meget intelligent kvinde, som ofte satte spørgsmålstegn ved de etablerede samfundsnormer.

Under Miyazakis barndom flyttede familien ofte på grund af moderens behandling for tuberkulose mellem 1947 og 1955. Filmen Min nabo Totoro handler om en familie med lignende problemer.

Omkring 1956 startede Miyazaki på Toyotama Gymnasium. Under sit 3. år så han den første farveanime i spillefilmslængde, Hakuja Den og begyndte derefter at interessere sig for animation, hvorefter han begyndte at lære at tegne mennesker. Indtil da havde han kun tegnet flyvemaskiner og krigsskibe.

Efter at havde afsluttet high school, begyndte Miyazaki på Gakushuin universitetet, hvor han læste statskundskab og økonomi. Han afsluttede sin uddannelse dér i 1963.

I april samme år fik Miyazaki arbejde hos Toei Animation som in-betweener på animéen Wanwan Chushingura. Kort efter sin ankomst førte han an i en arbejdskonflikt og i 1964 blev han fællestillidsmand på studiet.

I oktober 1965 blev Miyazaki gift med sin kollega Akemi Ota, der senere forlod arbejdsmarkedet for at passe deres 2 børn Gorō og Keisuke.

Gorō laver nu selv film hos Studio Ghibli. Hans første film Tales from Earthsea udkom i 2006. Keisuke er en kunstner, der graverer i træ. Han har også lavet arbejde for Studio Ghibli.

View this post on Instagram

Til lykke med fødselsdagen, Hayao Miyazaki!

A post shared by film&musik (@filmmusikdk) on

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: